Аналіз–інтерпретація твору мистецтва: сучасні методики

19.03.2024 15:16

13 березня 2024 року для вчителів образотворчого мистецтва та інтегрованого курсу «Мистецтво» в Хмельницькому обласному художньому музеї було проведено семінар-практикум «Аналіз–інтерпретація твору мистецтва: сучасні методики». Це – черговий приклад багаторічної налагодженої інтеграції між закладами освіти, культури та мистецтва, що здійснюється Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся Ігор Гіджеліцький, перший проректор ХОІППО ім. А. Назаренка. Він наголосив на важливості партнерської взаємодії з Хмельницьким обласним художнім музеєм (директор Долінська О. В.) та Хмельницькою науковою універсальною бібліотекою (директор Чабан К. А.). Конференції, круглі столи, семінари, онлайн-екскурсії, мистецькі зустрічі сприяють поглибленню знань та вирішенню освітянських та культурологічних питань.

Спеціальний гість семінару – Оксана Колотило, канд. пед. наук, старший викладач кафедри педагогіки, інклюзивної освіти та менеджменту Чернігівського ОІППО імені К.Д. Ушинського, старша викладачка ПУ «Інститут прикладної педагогіки» (м. Київ), співавторка підручників та посібників з мистецької галузі, презентувала кращі дієві методики роботи з аналізу та інтерпретації творів мистецтва, продемонструвала інтерактивні та ігрові прийоми, що зацікавлять різновікову категорію учнівства.

Олена Михайловська, заступник директора Хмельницького художнього музею, розповіла про важливість мистецтва у часи війни, про активність і необхідність музеїв для подолання психологічних втрат, документування людських емоцій та рефлексій. Вона представила діючі виставки «На грані» (з краєзнавчого музею прифронтового міста Слов’янська) та «Не ідол: Тарас на часі» (17 робіт з музейної колекції шевченкініади, які руйнують стереотипи про Тараса Шевченка, нав’язані радянською владою).

Антоніна Мельничукзавідувачка науково-експозиційного відділу художнього музею, познайомила з виставкою львівської мисткині Людмили Давиденко «Зрозуміти». Довела, що абстрактне мистецтво інтерпретується набагато глибше, ніж реалістичне, але для цього потрібні знання, досвід, емпатія: «Лінія увиразнює біль та оприявнює силу, лінія обплітає думки та занурює у спогади. Лінія живе своїм власним життям та, вплітаючись у життя мисткині, стає для неї «ниткою Аріадни» − рятівним переходом від розпачу до вивільнення негативних емоцій».

Неля Томаля, завідувачка мистецького відділу ХНУБ, представила нову мистецтвознавчу літературу, що не тільки стане в пригоді вчительству при підготовці до цікавого уроку, а й розширить наші уявлення про історичних та сучасних митців та діячів культури.

Важливість проведеного заходу полягає у тому, що освіта – найкращий цілеспрямований спосіб опанування культур. Тому спільні зусилля помножують загальний результат.

Махмутова Анжела, методист художньо-естетичних дисциплін Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти імені Анатолія Назаренка, організатор заходу.