Управлінська майстерня з проблем уроку як основної форми навчання в умовах компетентнісної освіти

22.03.2023 08:17
Одним із викликів НУШ є організація освітнього процесу, забезпечення його якості у ЗЗСО.  Законодавством про освіту визначено, що «освітній процес — система науково-методичних і педагогічних заходів, спрямованих на розвиток особистості, шляхом формування та застосування її компетентностей (ст. 1. Закону України «Про освіту»). В контексті означеної проблеми не втрачають актуальності питання, пов’язані з аналізом чинників  ефективності освітнього процесу, організаційно-педагогічних засад здійснення освітнього процесу, спрямованого на забезпечення набуття учнями/ученицями ключових компетентностей, моделювання компетентісно-орієнтованого заняття (уроку), вдосконалення професійних компетентностей керівників закладів ЗСО щодо організації освітнього процесу та контролю за виконанням освітніх програм.
Окремі аспекти даної проблеми 21 березня обговорено в рамках засідання управлінської майстерні за участю директорів закладів загальної середньої освіти, заступників директорів, консультантів ЦПР ПП та методистів Хмельницького ОІППО, зокрема:
-Освітній процес у світлі законодавчих змін. Контроль і якість (зав. НМЦ Оксана Кошка);
-Урок в умовах компетентнісної освіти:
методичний конструктор підготовки учителя початкових класів до уроку методист (Оксана Кулик), компетентнісна складова уроку: для чого? як? де? (методист Галина Кенц),
оцінювання як інструмент якості шкільної освіти (методист Лілія Мирна).
 
Дякуємо учасникам зустрічі за професійний інтерес до даної теми та міркування щодо проблемних питань:
  • Чи існує залежність ефективності уроку від підготовки учителя і підготовки учнів? Що включає підготовка вчителя до уроку?
  • Мета і цілепокладання в педагогічній діяльності учителя; місце і роль рефлексії в процесі навчання; м’які і тверді навички – що є пріоритетним?
  • Як директору під час спостереження за навчальним заняттям визначити маркери компетентістного уроку?
  • Чи може система оцінювання впливати на якість освітнього процесу?
     
Учасникам управлінської майстерні презентовано Спецвипуск Вісника НМЦ «ОРІЄНТИР» - «Методичний конструктор підготовки учителя початкових класів до уроку», підготовленого методистом О. Кулик. https://drive.google.com/file/d/1THWRX84zpEPjTUe-8rLI22ijIKE_HMIQ/view?usp=drivesdk