Засідання ради директорів центрів професійного розвитку педпрацівників області на базі КУ Хмельницької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»

21.03.2024 09:33

20 березня місцем зустрічі директорів та консультантів ЦПР ПП області стала творча лабораторія КУ Хмельницької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». Захід проведено в рамках співпраці Хмельницького ОІППО ім. А. Назаренка та КУ ЦПР ПП Хмельницької міської ради.

Учасників семінару привітали в.о. директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради О. Кшановська, ректор ХОІППО ім. А. Назаренка В. Очеретянко, перший проректор інституту І. Гіджеліцький.

Проблемне питання зустрічі – «Андрагогічний підхід в діяльності центрів професійного розвитку» висвітлено у виступі завідувача НМЦ професійного розвитку педпрацівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої освіти інституту О. Кошки.

Колектив ЦПР презентував практики забезпечення підтримки професійного розвитку педпрацівників в умовах освітніх реформ, зокрема:

- директор КУ Оксана Ратушняк акцентувала увагу на управлінських підходах до реалізації завдань ЦПР, поділилась напрацюваннями в частині сприяння професійному розвитку педагогічних працівників громади;

- «Професійний розвиток педагогів в умовах ЦПРПП: фокус на результат» - висвітлено в презентації консультанта Ірини Бігус;

- підходами до реалізації проактивного партнерства в забезпеченні підтримки професійного розвитку педпрацівників поділилась консультант Аксинія Лезнюк;

- питання забезпечення психологічної підтримки педпрацівників розкрито у виступі консультанта Вікторії Станецької;

- «Інноваційні стратегії вдосконалення педагогічної майстерності педагогів ЗДО» - предмет обговорення під керівництвом консультанта Анни Ткачук.

Заслуговує на увагу блок, приурочений супроводу педагогів щодо вирішення окремих завдань впровадження Концепції НУШ:

- формування сучасного освітнього середовища (Ольга Гуменюк);

- реалізації завдань національно-патріотичного виховання (Володимир Коричак);

- розвитку та підвищення рівня професійних компетентностей педагогів через залучення їх до проєктної діяльності (Ольга Сокальська).

Учасники заходу відмітили важливість реалізації андрагогічного підходу в роботі консультанта, визначили точки опори і розвитку консультанта-андрагога, зокрема: розвиток андрагогічної культури, вдосконалення професійних технік і інструментів консультування, координації професійних спільнот, створення та підтримки в актуальному стані онлайн-ресурсів; акцентували увагу на особливостях роботи в умовах війни і суспільних викликів.

Сьогодні проблемними викликами залишається підтримка педпрацівників щодо впровадження нового ДСБСО, мотивація в професійній діяльності, забезпечення психологічної підтримки педпрацівників тощо. Розуміння цих викликів стимулює пошук різних шляхів для вирішення завдань, зокрема заходи з методичної підтримки на базі педагогічних колективів, діяльності консультативних рад за участю досвідчених педагогів, створення навчального контенту з проблемних питань, проведення тренінгів, навчання на основі кейсів та участі педпрацівників у всеукраїнських і регіональних освітніх проєктах.

Рада директорів центрів професійного розвитку педпрацівників області висловлює вдячність колективу КУ Хмельницької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» за змістовну зустріч, цікаві ідеї, презентовані матеріали і пропозиції подальшої співпраці.